19 beste tips voor de mooiste trouwfoto’s

Poseren voor de camera is voor de meeste mensen een spannend moment en op jullie trouwdag is dat gevoel nog sterker. Veel voorkomende gedachte of gedrag is verlegenheid, hebben ze mijn goede kant, heb ik mijn ogen dicht, lach ik mooi, staan we er natuurlijk op en ga zo maar door.  We got ya! Dat begrijpen wij heel goed. Daarom hebben wij hieronder 19 tips gegeven voor de beste en natuurlijke trouwfoto’s.

 

 1. Keuze van de fotograaf

De fotograaf is de hele dag aanwezig. Daarom is het belangrijk dat je je op je gemak voelt en goed op kan schieten om de beste en natuurlijke trouwfoto’s te krijgen. Wij adviseren om tijd te nemen om de portfolio van de fotograaf op zijn website te bekijken. Indien jullie de stijl mooi vinden, dan pas een afspraak in te plannen. Dit voorkomt onnodig tijdsverlies die jullie beter kunnen steken in andere voorbereidingen.

Doe dit met 2 of 3 fotografen om een feeling te krijgen. Ook al heeft een fotograaf veel ervaring kies dan een fotograaf waar je een klik mee hebt.

 

 1. Maak een moodboard

Maak samen een moodboard van foto’s die jullie leuk vinden. Zo kunnen jullie de poses oefenen en eraan gewend raken. De moodboard geeft een beeld wat jullie stijl is.

 

 1. Oefening baart kunst

Trek je jurk of je trouwpak eens aan en ga voor de spiegel staan, ervaar hoe je je voelt en oefen jullie mooiste lach.

Je kunt ook besluiten om een loveshoot te boeken om samen te oefenen met poseren en te wennen aan een fotograaf. Hierdoor zul je je meer op je gemak voelen op jullie bruiloft.

 

 1. Hoe poseren?

Sta rechtop. Als je gebogen staat ziet dit er vermoeid uit. Om een open houding te creëren kun je het beste iets met de schouders naar achter staan zonder te forceren.

Kijk niet recht in de camera. Om spontane foto’s te krijgen kunnen jullie het beste net boven of langs de cameralens kijken.

Draai je lichaam zijwaarts. Wanneer je je lichaam zijwaarts draait komt je lichaam er beter en slanker uit.

Lach met een big smile. Beetje onwennig, maar lach eens hardop om die mooie oprechte lach te krijgen.

Lach met je ogen. Als hardop lachen lastig is kun je ook lachen met je ogen.

 

 1. Draaiboek doornemen

Neem de draaiboek tijdig door met de fotograaf. Zij kunnen jou adviseren of de geplande tijd haalbaar is of niet. Zo kan er tijdig aanpassingen gedaan worden en voorkom je stressmomenten wegens tijdsgebrek of verveling bij te lang wachten.

 

 1. Verzorging fotograaf

Stem van tevoren af of de fotograaf mee kan eten of dat hij/zij zelf eten mee moet nemen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar in de sommige gevallen worden de fotografen vergeten.

 

 1. Start met de voorbereiding

De dag is aangebroken, jullie hebben weinig geslapen en zijn vroeg opgestaan en zijn de dag begonnen met een kopje koffie, thee of met al iets sterkers. Beiden zijn jullie bezig met de eigen voorbereidingen op verschillende locaties.

Tijdens de voorbereidingen zijn wij met 2 fotografen bij jullie om dit moment vast te leggen zodat jullie kunnen wennen aan onze aanwezigheid. Na een gezellig babbeltje en enkele foto’s heb je niet meer in de gaten dat er een fotograaf is.

 

 1. Voorbereiding in een grote lichte ruimte

Om bewegingsruimte en licht te creëren is het belangrijk om je voor te bereiden in een ruimtelijke plek. In een ruime en lichte ruimte worden de foto’s ook mooier.

 

 1. Opgeruimd staat netjes

Zorg ervoor dat de ruimte van de voorbereiding opgeruimd en schoon is zodat dit niet terug te zien is op de foto.

 

 1. Plan B bij onverwacht slecht weer

Met ons Nederlandse klimaat weet je nooit of het weer ineens kan omslaan. Het is daarom verstandig om een binnen locatie achter de hand te hebben.

Plan deze locatie dichtbij jullie trouwlocatie met zo min mogelijk andere mensen die jullie kunnen afleiden.

Plan hiervoor minimaal 2 uur tijd in.

 

 1. Familieleden van het bruidspaar

Het is voor een fotograaf belangrijk om te weten wie de directe familieleden zijn van het bruidspaar. Dan kan de fotograaf daar aandacht aan geven.

 

 1. Tips voor mannen

Zorg dat de zakken van je mooie maatpak leeg is. Dus geen telefoons of sleutels.

 

 1. Vertrouw, laat los en geniet

Jullie hebben de trouwdag bepaald, bruidsjurk en trouwpak gekocht, de locatie uitgekozen, de uitnodigingen gestuurd, keuze gemaakt voor een fotograaf, het draaiboek doorgenomen, aangegeven wie de belangrijke personen zijn waar de fotograaf zich op moet focussen. Nu is het moment daar. Houd jullie emoties niet in. Vergeet de camera en laat het over je heen komen. Vertrouw de fotograaf en geef de fotograaf ruimte voor creativiteit, laat los en geniet van elk moment. Ook al lopen zaken niet precies zoals gepland. Het komt allemaal goed.

 

 1. First Look

De meeste bruidsparen ontmoeten elkaar voor het eerst bij de ceremonie. In sommige gevallen voor het eerst thuis. In het laatste geval is het verstandig om de ontmoeting in de tuin, bos of park dichtbij jullie huis te doen. Hier heb je het mooiste licht en een rustige omgeving.

In de hal of onderaan de trap is het vaak smal en donker om mooie foto’s te maken.

 

 1. Spontane foto’s

De fotoshoot is het enige moment dat jullie alleen zijn. Geniet hiervan. Kies een mooie natuurlijke omgeving in de buurt van jullie trouwlocatie om zo min mogelijk tijd te verliezen met reizen.

Neem iemand mee die jullie kan helpen bijvoorbeeld bij het bijwerken van je make-up, dragen van spullen enz.

 

 1. Groepsfoto’s

Op elke bruiloft worden groepsfoto’s gemaakt, omdat het niet vaak voorkomt dat al jullie familie en vrienden samen komen. De waarde van groepsfoto’s neemt toe als je er na 10 of 20 jaar al jullie dierbaren ziet staan.

Stel een lijst op met de samenstellingen waarmee je op de foto wilt en geef dit door aan de ceremoniemeester zodat hij/zijn de juiste mensen bij elkaar kan roepen voor de foto.

Het beste moment is na het geven van de trouwringen of na de ceremonie. Reserveer 2 minuten per groep.

 

 1. Voorkom verrassingen

Verassingen zijn leuk maar zorg dat de fotograaf geïnformeerd is. Het gooien van het boeket, Champagne chambreren of een verrassingsact, al dit soort leuke dingen horen wij graag vooraf. Zo kunnen we hier rekening mee houden.

 

 1. Mooiste foto’s tijdens het diner

Prachtig gedekte tafels, een gezellige sfeer die versterkt wordt door de toespraken van je vader of moeder. Dit levert altijd emotionele foto’s op.

Zorg ervoor dat de fotograaf op de hoogte is wie en wanneer gaat speechen.

 

 1. Het feest

Nu is het tijd om jullie huwelijk te vieren met een feest. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat 1,5 uur representatief is om de highlights van het feest te fotograferen.